Back to top

PRESS In

Delphi Economic Forum II: March 2-5, 2017

Ανεργία και διαχείριση δεξιοτήτων

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο ManagingDirectoroftheEuropeanBankofReconstructionandDevelopment, JeanMarcPeterschmitt εξήγησε γιατί δημιουργήθηκε αυτός ο διεθνής οργανισμός. «Ο ρόλος μας είναι να παρεμβαίνουμε και να ενισχύουμε την χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Το 2015 επενδύσαμε στην Ελλάδα 1.5 δισεκατομμύρια ευρώ με μεγάλη επιτυχία.  Οι επενδυτικές δυνατότητες της χώρας είναι πολύ καλές. Τα χαρακτηριστικά που αναζητούμε στις επιχειρήσεις για να τις χρηματοδοτήσουμε να είναι ανταγωνιστικές, ενεργειακά αποτελεσματικές, ανθεκτικές, με διάθεση να προωθούν την συμπερίληψη, δηλαδή την πρόσβαση στην επιχείρηση ατόμων από διάφορα στρώματα της κοινωνίας (γυναίκες, νέους, απο απομακρυσμένες περιοχές κ.α.).  Στην Ελλάδα αλλά και στην ΝΑ Μεσόγειο η ανεργία παραμένει υψηλή και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».  Επίσης τόνισε ότι πρέπει να βελτιωθεί η πρακτική της «εντός της επιχείρησης κατάρτιση» αλλά και η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Ο κ. Μακρυνιώτης από την εταιρία Endeavor είπε ότι ο κοινός παρανομαστής των αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων είναι η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. «Οι επιχειρήσεις πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ του επιχειρηματικού και εκπαιδευτικού κόσμου», τόνισε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος κατηγοριοποίησε το ανθρώπινο δυναμικό σε 3 κατηγορίες: τους ανθρώπους γενικών γνώσεων (απόφοιτοι λυκείου), τους  αποφοίτους μέσων σχολών (τεχνικοί, κλπ) και τους αποφοίτους πανεπιστημίων (θεωρητικής εκπαίδευσης και πρακτικής κατεύθυνσης).  Το συμπέρασμά του είναι ότι οι άνθρωποι γενικών γνώσεων είναι πάρα πολλοί και αντιμετωπίζουν μεγάλη ανεργία, οι απόφοιτοι μέσων σχολών είναι λίγοι και χρειάζεται η αγορά περισσότερους και οι απόφοιτοι πανεπιστημίων με πρακτική κατεύθυνση έχουν καλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας από αυτούς με θεωρητική κατεύθυνση.  Τόνισε επίσης ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις χρειάζονται “εσωτερικές ακαδημίες” για την δημιουργία στελεχών. 

Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ΤΙΤΑΝ χώρισε το εργατικό δυναμικό σε 3 κατηγορίες: χαμηλών, μεσαίων και υψηλών δεξιοτήτων. Τόνισε μάλιστα ότι οι δεξιότητες δεν συμβαδίζουν πάντα με το μορφωτικό επίπεδο. Είπε ότι στην κατηγορία χαμηλών δεξιοτήτων υπάρχει υψηλή ανεργία, ενώ στην υψηλή κατηγορία υπάρχει μεγάλη εξωστρέφεια και πρόκειται για την κινητήρια δύναμη της αγοράς εργασίας. Οι νέοι υψηλών δεξιοτήτων ωστόσο αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η υψηλή φορολόγηση εισοδημάτων και ασφαλιστικών εισφορών που τους οδηγούν στη μετανάστευση. 

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.  Δουκίδης, παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το 2/3 των αποφοίτων επαρχιακών σχολών αναζητούν εργασία στο δημόσιο και όχι στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι νέοι με υψηλότερα προσόντα από αυτά που απαιτεί η αγορά εργασίας δεν ασχολούνται με τον τομέα εξειδίκευσής τους (50%). Επίσης επεσήμανε ότι μόνο 30% των νέων ακολουθούν τεχνολογική κατεύθυνση ενώ οι ανάγκες της αγοράς είναι κοντά στο 60%. Πρότεινε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών εντός Ελλάδας-κατά τα πρότυπα του προγράμματος Εράσμους- που θα δώσει ευκαιρίες στους νέους για γνώσεις χωρίς μεταπτυχιακά. 

Ο κ. Μάρκος Βερέμης της UpstreamSystems, είπε ότι η ανεργία είναι ένα δομικό πρόβλημα και ότι η αγορά στον τομέα της τεχνολογίας στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένη με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του κλάδου να αναζητούν εργαζόμενους με εξειδίκευση στην εκτός Ελλάδας αγορά. 

Τέλος, ο κ. Νικολαϊδης τόνισε ότι τα πανεπιστήμια βοηθούν τους νέους να βρουν δουλειά και ότι τα πιλοτικά προγράμματα για επανειδίκευση φοιτητών έχουν στεφθεί με επιτυχία καθώς επίσης και ότι μέσα σε 3 μήνες απόφοιτοι πανεπιστημίων αποκτούν κατάρτιση σε τομείς διαφορετικούς από αυτούς των πτυχίων τους αλλά με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. 

Η ετήσια συνδιάσκεψη διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Α.Ε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών». Η διοργάνωση πραγματοποιείται, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και δημοσιογραφικά αιτήματα παρακαλώ επικοινωνήστε με την

Κα Χριστίνα Τσομώκου 6944 604556, c.tsomokos@delphiforum.gr

session_42.pdf